Dashcams met AI-tech

9/2/2024

In de wereld van de logistiek en transport worden bedrijfsvoertuigen steeds vaker uitgerust met geavanceerde technologieën om efficiëntie te verbeteren en de veiligheid te vergroten. Steeds vaker komt daar artificiele intelligentie bij kijken. Zo ook bij I&L Logistiek.

I&L Logistiek startte in 2023 een pilot waarin nieuwe bedrijfsvoertuigen werden voorzien van een dashcam die zowel naar buiten als naar binnen in de cabine gericht is. De dashcam registreert met behulp van AI-techonlogie overtredingen, waaronder roken in het voertuig (rookvrije werkplek, afleiding), geen gordel dragen (veiligheid) en het gebruik van de mobiele telefoon (veiligheid). Hoewel het plaatsen van dashcams een verregaande maatregel lijkt, is de pilot inmiddels een groot succes gebleken en wordt het inmiddels tot de standaard voertuiguitrusting geteld.

'Webfleet Video borgt privacy doordat alleen de overtredingen zichtbaar worden. Dat is essentieel voor de acceptatie binnen het team. Je moet je medewerkers uitleggen wat het doel is van deze maatregel en laten zien dat je ze niet bespioneert. We hoeven niets anders te zien dan de overtredingen', aldus Wouter ten have, operationeel directeur. 

'Deze AI-data biedt concrete handvatten waarmee we in gesprek aan met onze chauffeurs. Door data centraal te stellen in het gesprek haal je de emotie uit het gesprek met je medewerker en kun je focus aanbrengen over waar het écht om gaat: ervoor zorgen dat je medewerker aan het einde van de dag weer veilig thuis komt".

En wat vindt het team ervan? 'Uit analyse blijkt dat maar liefst 70% van de meldingen met opvallend rijgedrag die het systeem registreert, veroorzaakt wordt door mede-weggebruikers en niet door onze eigen chauffeurs. Ondanks het negatieve imago van bestelwagens proberen we verschil te maken door rijgedrag centraal te stellen. Dat begint al bij de onboarding van nieuwe medewerkers maar blijft een thema tijdens de hele carriere. Inmiddels zien we dat de dashcambeelden zelfs voor het eerste worden ingezet als bewijslast in schadezaken, waarbij het beeldmateriaal onherroepelijk duidelijk maakt dat de schuldvraag bij een tegenpartij ligt. Dat maakt het voor de verzekeraar makkelijk, maar misschien is het belangrijkste effect nog wel dat je 100% gegrond achter je eigen chauffeurs kunt gaan staan. Dat maakt dit soort investeringen meteen verantwoord', aldus ten Have.

 

 

© I & L Logistiek - Elke opdracht is bijzonder. Volledige ontzorging van aanvraag tot factuur.